Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Η ανοργανωσιά της δημόσιας Δ.Ε.Η. μπορεί να σας στείλει φυλακή!


Θεσσαλονίκη, μήνας Οκτώβριος: Όταν χάλασε ο κοινόχρηστος λέβητας μιας οικοδομής ένας επιχειρηματίας ο οποίος είχε γραφείο εκεί αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις μονάδες air-condition που διέθετε ώστε να θερμάνει το προσωπικό και τους πελάτες του. Αντιμετώπισε ωστόσο ένα πρόβλημα. Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του χώρου του ήταν παλιά και δεν μπορούσε να λειτουργήσει σε υψηλή κατανάλωση με αποτέλεσμα κάθε μερικά λεπτά να πέφτει ο γενικός διακόπτης. Όταν ο επιχειρηματίας διαπίστωσε ότι οι υπόλοιποι ένοικοι του κτιρίου δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους σχετικά με την επισκευή του λέβητα έσπευσε στη Δ.Ε.Η. και έκανε μία αίτηση ώστε να λάβει τριφασικό ρεύμα το οποίο θα τον εξυπηρετούσε.

Τρεις μέρες μετά του κόψανε πλήρως το ρεύμα. Κάλεσε την Δ.Ε.Η. και του είπαν με ύφος ότι διαπίστωσαν εκ μέρους του ρευματοκλοπή. Αμέσως έσπευσε στο υποκατάστημα του οργανισμού να ζητήσει εξηγήσεις και να προσπαθήσει να επανασυνδέσει το ρεύμα. Πέραν του ψύχους, η επιχείρηση του η οποία απασχολούσε εννέα άτομα χρησιμοποιούσε ως κύριο εργαλείο προσέγγισης πελατών το τηλέφωνο - το οποίο δεν λειτουργούσε τώρα γιατί δεν τροφοδοτούνταν το τηλεφωνικό κέντρο της επιχείρησης με ρεύμα. Όπως μπορεί κάποιος να αντιληφθεί κάθε ημέρα που το γραφείο παρέμενε χωρείς ρεύμα οι οικονομικές απώλειες ήταν σημαντικές για τον επιχειρηματία αλλά και για όλο το προσωπικό το οποίο εργαζόταν επί προμηθειακό καθεστώς.

Η Δ.Ε.Η. λοιπόν του είπε ότι μετά από έλεγχο που έκανε ο υπάλληλος της στον μετρητή του διαπίστωσε ότι ήταν σπασμένη η σφραγίδα ασφαλείας και επίσης ότι δεν λειτουργούσε. Μετά από έρευνα που έκαναν διαπίστωσαν επίσης ότι η τελευταία φορά που ο μετρητής έδειξε κάποια κατανάλωση ήταν πριν από δύο χρόνια.

Ο επιχειρηματίας ανέφερε στον προϊστάμενο ότι όλοι οι μετρητές του κτιρίου είναι παραβιασμένοι εδώ και χρόνια, ότι είναι δουλειά της Δ.Ε.Η. να τοποθετεί νέες σφραγίδες ασφάλειας, ότι ο μετρητής του είναι χαλασμένος και όχι πειραγμένος, και ότι ο ίδιος κάλεσε τη Δ.Ε.Η. η οποία τελικά διαπίστωσε το πρόβλημα. Επίσης τόνισε ότι κάποιος από τη Δ.Ε.Η. θα έπρεπε τα τελευταία δύο χρόνια να αντιληφθεί ότι ο μετρητής είχε μηδενική κατανάλωση. Ο επιχειρηματίας δεν είχε αντιληφθεί κάτι ύποπτο στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. γιατί αυτοί πληρώνονταν αυτόματα μέσω τράπεζας. Επίσης τους λογαριασμούς παραλάμβαναν η γραμματέας και ο λογιστής του οι οποίοι δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να διαβάσουν την ανάλυση αφού η μειωμένη χρέωση των 120 ευρώ (τα οποία τελικά αφορούσε τα δημοτικά τέλη) δεν τους κίνησε υποψίες για υπερχρεώσεις.

Επί 15 ημέρες ο επιχειρηματίας προσπαθούσε να βγάλει άκρη με τη Δ.Ε.Η. και να ξαναπάρει ρεύμα ώστε να λειτουργήσει την επιχείρηση του. Ήταν διατεθειμένος να πληρώσει οποιοδήποτε πρόστιμο αυτή όριζε αρκεί να γίνονταν άμεσα η επανασύνδεση. Ο οργανισμός αρνούταν να τον επανασυνδέσει και απειλούσε ότι θα του ασκούσε μήνυση (ποινικό αδίκημα με ποινή φυλάκισης) για ρευματοκλοπή.

Τελικά ο επιχειρηματίας αναγκάστηκε να διακόψει πρόωρα το μισθωτήριο συμβόλαιο της επιχείρησης του καταβάλλοντας μια υψηλή αποζημίωση στον εκμισθωτή. Μετακόμισε σε ένα νέο γραφείο ωστόσο στο εντωμεταξύ έχασε δύο συνεργάτες του. Τώρα περιμένει με αγωνία να εκδικαστεί η μηνυτήρια αναφορά της Δ.Ε.Η. ελπίζοντας ο ίδιος -ο οποίος είναι και πατέρας δύο παιδιών- να μην καταλήξει στη φυλακή.

ΔΗΜΟΣΙΟ FOR EVER! Μεγάλο κράτος = μεγάλα και πολλά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου